Talous käännekohdassa – Uranosteesta silta nousukauteen

Kevät tuoksuu ja ensimmäiset vihreät kaistaleet ovat tulleet takapihoilla esille. Yhtä varmasti kuin kesä seuraa talvea, talouden taantumaa seuraa nopeampi kasvu ja talouden elpyminen. Taloussyklit eivät ehkä ole yhtä säännönmukaisia kuin säätilat, mutta tietyt lainalaisuudet niitäkin ohjaavat.

Vuoden 2008 finanssikriisistä alkaneen taantuman erityispiirre on ollut väliaikainen käänne takaisin kasvu-uralle vuonna 2009 ja sen jälkeinen eurooppalaisten valtioiden velkakriisin aiheuttama takatalvi 2010. Vuonna 2011 yleinen keskustelu oli jo täynnä epätoivoa kun mitään ratkaisua ei ollut näköpiirissä.

Tänä vuonna ratkaisu kuitenkin löydettiin kun pelastajaksi astui Euroopan Keskuspankki. Keskuspankki päätyi tarjoamaan eurooppalaisille pankeille rajatta edullista rahoitusta ja ohjasi pankit sitten jälleenlainaamaan antamansa rahoituksen Etelä-Euroopan valtioille. Näin välitön riski Italian tai Espanjan ajautumisesta maksuvaikeuksiin poistui. Tämän lisäksi Euroopan Keskuspankin matala ohjauskorko on pitänyt lainarahan todella edullisena niin eurooppalaisille yrityksille kuin vaikkapa suomalaisille asuntolainaajille. Matala ohjauskorko tulee osaltaan turvaamaan Euroopan kasvun myös tulevina vuosina valtioiden budjettileikkauksista huolimatta.

Taantumaakin merkittävämpi hidaste Oulun seudun kehitykselle on ollut pääosin sattumalta samaan ajankohtaan osunut Nokian rakennemuutos. Tästäkin huolimatta Oulun tulevaisuus näyttää erittäin valoisalta. Kaivosteollisuuden nopea kasvu Pohjois-Suomessa, ydinvoimalahanke sekä Oulun keskustan vihdoin käynnistynyt kehittäminen tulevat pitämään tämän seudun pyörät hyvässä vauhdissa tulevaisuudessa.

Talouden syklit ovat väistämättömiä. Niiden vaikutukset ja tiheys tuntuvat vain kasvaneen vuosikymmenten aikana. Onneksi samalla on kehittynyt myös yhteiskuntamme kyky auttaa ihmisiä taantuman aiheuttamissa ongelmissa. Erityisesti korkeasti koulutettuja ajatellen yhteiskunnan tarjoamat työllisyys ja urapalvelut ovat kuitenkin auttamattoman riittämättömiä. Tähän tarpeeseen Uranoste tarjoaa paikallisesti erinomaisia välineitä.

Talouden käännekohdan ollessa käsillä näemme Oulun Ekonomeissa erityisen tärkeäksi edistää kaikin toimin oululaisten ekonomien ja akavalaisten mahdollisuuksia hakea uutta potkua urilleen ja työllistyä mielekkäisiin tehtäviin Oulun seudulle. Olemme olleet erittäin tyytyväisiä Uranosteesta saamiimme palautteisiin ja uskonkin, että Uranoste on aidosti auttanut monia akavalaisia löytämään uutta nostetta työurilleen. Uranosteen onnistumiset ovatkin olleet tärkeitä koko seudun tulevaisuutta ajatellen.

Juuso Heinilä
Puheenjohtaja, Oulun Ekonomit
Hallituksen jäsen, Suomen Ekonomiliitto
Asiakkuusjohtaja, Oulun Osuuspankki